Мања слова Већа слова РСС

Питајте Владу

>

Одржана прва сједница Савјета за конкурентност: Заједничко дјеловање државних институција и привреде у циљу унапрјеђења пословног амбијента

Одржана прва сједница Савјета за конкурентност: Заједничко дјеловање државних институција и привреде у циљу унапрјеђења пословног амбијента
Датум објаве: 05.04.2021 15:02 | Аутор: мек

Испис Штампај страницу


Прва сједница Савјета за конкурентност у новом сазиву, а 11. од оснивања Савјета, одржана је данас. Сједницом је предсједавао министар економског развоја Јаков Милатовић.

Савјет представља најефикаснију платформу за јавно-приватни дијалог, са циљем да својим дјеловањем допринесе већој конкурентности економије и бржем привредном расту земље.

„Савјет је врло важна платформа за унапређење и промоцију дијалога између јавног и приватног сектора, и њен циљ је да координира свим пословима који се тичу јако важне реформске агенде за унапређење конкурентности привреде, а на бенефит цјелокупног друштва“ казао је Милатовић и додао да је ради ефикасности кроз реформу смањен број чланова и по први пут укључена и удружења жена предузетника чиме је ојачан рад Савјета.


       мек  
Он је на сједници подијелио свој став и мишљење да је честа појава да се након свих спроведених законских процедура усвоји закон, попут Закона о привредним друштвима, који након одређеног периода подлијеже критици и тежи даљем унапрјеђењу.

„Ми заиста морамо да престанемо са доношењем закона па одмах након тога да почнемо изнова причу о унапређењу закона које смо донијели, дајте да паметније доносимо законе, да не улазимо у ово врзино коло у којем смо већ последњих 30 година“, казао је Милатовић и истакао да је потребно искористити ову платформу како бисмо сви заједно креирали што боља законска рјешења на корист привреде и цјелокупног друштва.

      мек

Главна тема сједнице односила се на сиву економију, односно њено сузбијање, а материјале су доставили представници и приватног и јавног сектора. На основу достављених материјала, и овом приликом потврђено је да је сузбијање сиве економије једна од тема која захтијева одлучност и заједничко дјеловање привреде и државних институција. Поред тога, на сједници је констатовано да је потребно посебно се фокусирати на субјекте који послују на тржишту, а нису регистровани.

Процјена сиве економије је да она преставља значајан проценат БДП-а, што говори о томе колико је фискални потенцијал који се налази у предвођењу пословања из сиве зоне у легалне токове.

Усвојен је Пословник о раду, План рада Савјета за 2021. годину и формирано 8 радних група које ће дјеловати у оквиру Савјета, а бавиће се темама које су препознате као приоритетне за област унапређења пословног амбијента и иневестиционе климе у Црној Гори. То су радне групе за: туризам, реформу процеса регистрације привредних субјеката и статус ЦРПС-а, припрему Предлога закона о регистру намета, развој малих и средњих предузећа, Национално партнерство за цјеложивотно предузетничко учење, економско оснаживање жена, мјере за елиминисање баријера за развој електронских сервиса у приватном сектору и промоцију зелене економије. „Врло смо задовољни што се чак 47 представника удружења налази у овим радним тијелима и на тај начин вјерујемо да ће дијалог и комуникација бити ефикасни а допринос удружења већи у циљу развоја ових тема“ навела је шефица Секретаријата, Марија Шуковић.

Поред тога, Савјет се упознао са Информацијом о оснивању радне групе за израду анализе свих фискалитета и парафискалитета на рад. У радним групама активно ће учествовати представници свих удружења привреде који су чланови Савјета и тиме допринијети да се позиција привреде боље разумије од стране јавног сектора.

Као важан дио дијалога и прикупљања конкретних инпута за унапређење пословног амбијента, Савјет је разматрао документа која припремају удружења: Извјештај о пословном амбијенту за 2019-2020 годину, Америчке привредне коморе у Црној Гори, Презентацију резултата истраживања Бијела књига: Инвестициона клима у Црној Гори, 2020. година, Савјета страних инвеститора у Црној Гори и документ Одговор на кризу Цовид-19: изазови, потребе и очекивања црногорских предузећа, Уније послодаваца Црне Горе. На Савјету је усвојен и Акциони план за унапређење позиције Црне Горе на Доинг Бусинесс листи.

Додатно, Савјет је информисан о статусу и планираним активностима везаним за израду Стратегије дигиталне трансформације, реализацији Пакета мјера подршке привреди и грађанима за И квартал 2021. године, Регистру подстицајних мјера за инвестиције за 2020. годину и Стратегији за развој женског предузетништва 2021-2024.

Секретаријат Савјета за конкурентност одржава континуирану комуникацију са представницима привредних удружења како би омогућили конструктиван јавно-приватни дијалог и тиме допринијели стварању што повољнијег пословног амбијента.

МИНИСТАРСТВО ЕКОНОМСКОГ РАЗВОЈА